Turkishuutokauppa 19.9.2013

Yhdistyksemme vierailijoita sekä isännät Jorma Kauppila (vasemmalla) ja Marja Tiura (kolmas oikealta).

Tutustuminen turkishuutokauppaan

 

Turkistarhaus herättää tunteita puolesta ja vastaan. Helsingin Kansallisseura päätti poiketa tutustumassa Saga Furs Oyj:n järjestämään turkishuutokauppaan 19.9.2013. Vierailun emäntänä toimi yhtiön suurimman omistajan Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:n toiminnanjohtaja Marja Tiura sekä Saga Furs Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Kauppila.

Alkutuotannosta turkistiloilta nahat päättyvät huutokauppaan, jossa ne myydään kansainväliselle asiakaskunnalle. 4-5 kertaa vuodessa järjestettävä huutokauppa kerää keskimäärin 600 ostajaa per tapahtuma ympäri maailmaa – Kaukoidästä, Venäjältä ja Länsi-Euroopasta. Maailmalla toimii ainoastaan viisi vastaavaa suurta turkisten huutokauppapaikkaa ja yksi niistä sijaitsee Vantaalla. Viimeksi mainitulla on käytössään peräti 10 000 neliötä tilaa kaikkine varastoineen.

Vierailun aluksi Saga Furs Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Kauppila kertoi liiketoiminnan tuottavan noin 900 miljoonaa euron edestä tuotteita vientiin, joista kotimaisten nahkojen osuus oli tästä runsaat 400 miljoona euroa. Se vastaa lähes suomalaisen sahatavaran vientiä. Kauppilan mukaan toiminta on muuttunut huomattavasti viimeisinä vuosikymmeninä. Turkistarhoista peräti 4/5 hävisi vuosina 1988-1998.

Aikaisemmin turkistarhausta saattoi harjoittaa pienimuotoisesti myös sivutoimisena, mutta nykyisin valtaosa tuottajista tekee työtä kokopäiväisesti. Tuottajina toimii tänä päivänä 900 tilaa.

Tämän jälkeen siirryimme turkiksien tarkistustilaan. Siellä potentiaaliset ostajat tutkivat etukäteen numeroituja näyte-eriä eli showlotteja  ennen varsinaista huutamista. Laatu- ja värivariaatioita on tuhansia, joten  nahkoihin täytyy tutustua etukäteen suurennuslasin kanssa. Toimintaa ollaan yritetty kokeilla myös internetissä, mutta se ostajat ovat hylänneet sen vaihtoehdon. Laadun tarkastuksen lisäksi syynä voivat olla sosiaaliset konktaktit, joita luodaan huutokauppojen ollessa päällä.

Huutokaupat ovat kiireistä aikaa. Ne kestävät  esittelypäivät mukaan lukien jopa kaksi viikkoa.  Saga Furs Oyj:ssä  työskentelee myyntikauden aikana noin 350 henkeä, mutta määrä nousee 650 henkilöön huutokauppojen aikana. Vuosittain ostajat majoittautuvat 15 000 yötä pääkaupunkiseudun hotelleissa ja käyttävät lisäksi merkittävästi euroja vapaa-ajallaan.

Lopuksi istahdimme seuraamaan itse huutokauppaa. Meklarien toiminta oli tehokasta, ja kauppoja nuijittiin hurjaan tahtiin. Huudot aloitettiin jo heti aamusta kello 8.30 alkaen ja päättyen illalla kello 18.00. Välissä oli ainoastaan yhden tunnin lounastauko. Muuten ostajat vaihtuivat jatkuvasti riippuen myytävistä nahoista.

Kokonaisuudessaan vierailu oli mielenkiintoinen pyrähdys kansainvälisen kaupan taakse. Samalla se antoi eväitä punnita turkisliiketoiminnan yhteiskunnallisia vaikutuksia.