Timo Vuori: Kulttuuri virkistää ja ehkäisee syrjäytymistä

Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta 2017. Helsingin Kansallisseuran riveistä ehdolla on useita henkilöitä. Esitämme jokaiselle heistä lyhyet kysymykset. Vuorossa on Timo Vuori.

1. Kuka olet?

– Olen 36-vuotias pohjoishaagalainen teologian tohtori. Taustaltani olen tutkija, nyt työskentelen vakuutusmaailmassa myyntitehtävissä. Kuluneen valtuustokauden olen istunut kulttuuri- ja kirjastolautakunnassa, viimeisen vuoden lautakunnan varapuheenjohtajana. Olen myös kaupunginosa-aktiivi, Pohjois-Haaga Seuran varapuheenjohtaja. Kulttuurin ja liikunnan ystävä.

2. Voitko kertoa kulttuuri- ja kirjastolautakunnasta?

– Lautakunta on osa kaupungin päätöksentekoprosessia. Sen tehtävänä on mm. valmistella, antaa lausuntoja, valvoa ja linjata kulttuuripoliittisia päätöksiä. Osa päätöksistä on itsenäisiä, toiset kulkevat meiltä jatkokäsittelyyn kaupunginhallitukselle ja valtuustolle päätettäväksi.

3. Mikä on sinun roolisi lautakunnassa?

– Lautakuntaan pätee sama kuin politiikkaan yleensä, valmistelut ja päätökset tehdään yhdessä, tarvitaan aina vähintään enemmistö taakse. Varapuheenjohtajana olin päättämässä kulttuurin avustusuudistusta, jonka tavoitteena on parantaa avustusten vaikuttavuutta Helsingissä niin kaupungin, kulttuurin tuottajien kuin kaupunkilaisten näkökulmasta. Lisäksi olin lautakunnan jäsenenä puoltamassa Keskustakirjaston rakentamista. Tässä muutama tärkeä esimerkki kuluneesta kaudesta.

4. Miksi haluat edistää kulttuuria kaupungissamme?

– Parantaa kulttuuri- ja liikuntapalveluiden tavoitettavuutta. Mitä enemmän erityisesti nuorille ja senioreille on tarjolla liikunta- ja kulttuurivirkistystä, niin sitä enemmän on hyvinvointia ja vähemmän yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Lautakuntamme on pyrkinyt parantamaan kulttuurin rahoituksen kohdentumista eri alueille.

5. Toimit aktiivisesti kaupunginosayhdistyksessäsi. Mitä ovat erityiskysymykset Pohjois-Haagassa?

– Uusi yleiskaava pyrkii vastaamaan kasvavan kaupungin haasteisiin. Olen sitä mieltä, että erityisesti vanhoilla jo rakennetuilla alueilla meidän tulee jatkossakin vaalia alueiden vahvuuksia. Tämä tarkoittaa tasapainoilua kasvun ja viihtyvyyden kanssa.

– Pohjois-Haagassa huolestuttaa Keskuspuiston mahdollinen “röyhentäminen”. Keskupuisto tulee säilyttää tuleville sukupolville, jotta hekin voivat nauttia kaupungin keuhkoista. Rakentaa pitää, mutta aina voidaan rakentaa ylöspäin ja säästää virkistysmetsät.Tässä yhteydessä on vielä muistettava aikaperspektiivi: suunnitelmasta valmistumiseen voi olla vuosikymmenien mittainen aikajana.

Timo Vuoren blogi
http://timovuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/